Košík (0) Zavřít

Nemáte žádné zboží v košíku.

Zpět do obchodu

Home Čaj a zdraví 5 druhů čaje a jejich přínosy pro zdraví

5 druhů čaje a jejich přínosy pro zdraví

    1. Černý čaj


      Černý čaj se vyrábí z listů, které jsou plně zoxidované, což mu dodává nejvyšší obsah kofeinu oproti všem ostatním druhům. Vyznačuje se tmavší barvou a bohatší chutí. Mezi varianty černého čaje patří Earl Grey, English Breakfast nebo Masala Chai.

      Černý čaj obsahuje flavonoidy, které působí proti zánětům a podporují funkci imunitního systému. Spařené a vychlazené lístky lze také přikládat na rány, aby se zmírnila bolest, zmenšil otok a zredukoval zánět. Černý čaj také může podporovat zdraví srdce, snižovat riziko mrtvice a chránit organismus před oxidačním stresem.

  1. Zelený čaj

    Zelený čaj se vyrábí ze stejných lístků jako černý čaj, jen neprochází procesem oxidace. Díky tomu má lehký a svěží chuťový profil, který se může lišit v závislosti na místě pěstování a způsobu zpracování čaje. Mezi příklady patří Sencha, zelený čaj Gunpowder a Matcha.

    Zelený čaj, který obsahuje kofein, podporuje naši ostražitost a duševní bdělost. Může také podpořit zdraví srdce tím, že snižuje hladinu špatného cholesterolu a krevní tlak. Při dlouhodobé a každodenní konzumaci také podporuje spalování tuků, pomáhá předcházet kognitivním onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, či snižuje riziko rakoviny a chrání organismus před oxidativním stresem.

  2. Čaj oolong


    Čaje oolong se vyrábí ze stejných lístků jako černý a zelený čaj. Vyrábí se však jako celo-listový čaj a je částečně oxidovaný, tedy se nachází někde mezi černým a zeleným čajem. Čím více je oxidovaný, tím tmavší je jeho barva a intenzivnější chuť a naopak. Mezi čaje oolong patří například naše Darjilong Dreams a Formosa’s Finest.

    Protože obsahuje aminokyselinu L-theanin, čaj oolong může snižovat úzkost a zvyšovat naši bdělost. Kromě antioxidačních vlastností také podporuje zdraví srdce, pomáhá nám předcházet kognitivním onemocněním a rakovině a snižuje záněty či riziko cukrovky.

  3. Bílý čaj


    Bílý čaj, který se vyrábí z nových pupenů a mladých lístků, které neprošly procesem oxidace, má nejmenší množství kofeinu a nejjemnější chuťový profil. Jedná se o nejméně zpracovanou odrůdu čaje, která se obvykle vyrábí v Číně. Mezi některé druhy bílého čaje patří naše White Diamond a Cranberry Crystal.

    Podobně jako ostatní má i bílý čaj antioxidační vlastnosti, které chrání organismus před oxidačním stresem. Může snižovat záněty a podporovat zdraví mozku. Může také podpořit zdraví zubů, protože obsahuje fluoridy, katechiny a třísloviny, které napomáhají pevnosti zubů a boji proti zubnímu plaku.

  4. Bylinné čaje


    Ačkoli bylinné čaje nejsou technicky vzato „pravými“ druhy čaje, vaří se a konzumují stejným způsobem. Používají směs bylin, koření, ovoce nebo jiných rostlin a neobsahují kofein. Jejich uklidňující vlastnosti vedly v posledních letech k nárůstu popularity, i díky tomu, že jsou vhodné i pro děti, kojící matky nebo osoby z nízkou tolerancí kofeinu.

    Jako příklad lze uvést heřmánkový čaj, který zlepšuje spánek a relaxaci, čaj z rooibosu, který zlepšuje krevní tlak a krevní oběh, mátový čaj, který zklidňuje podrážděný žaludek, zázvorový čaj, který zmírňuje nevolnost a nevolnost z pohybu, a ibiškový čaj, který osvěžuje a zlepšuje zdraví jater.

Related Post