Proč mám čaj po vyluhování hořký?
- TheTeaRepublic
- 16. 3. 2023
- Čaj a zdraví

Připravíte si čaj, naladíte se na jeho příjemnou vůni a chcete si vychutnat jeho lahodnou chuť… Jenže z této příjemné chvíle Vás vyvede hořká chuť čaje a vy nevíte, kde se stala chyba. Je špatný čaj? Nebo příprava? Těm z vás, kteří podobné zklamání zažili, by mohlo pomoci objasnění důvodů, které k hořké chuti čaje vedou.
Ačkoli je hořkost subjektivní a závisí na citlivosti našich chuťových pohárků, na některých úrovních hořkosti se shodneme všichni. Hlavní příčinou hořkosti jsou třísloviny, které se uvolňují z čajových lístků.
Použití příliš horké vody může čaj spálit, zejména bílý a zelený, a tím ho nechat zhořknout. Naopak při použití nedostatečně horké vody se z čajových lístků neuvolní pravá chuť a antioxidanty. Při jaké teplotě vody čaj zalívat? Většinou platí stejná pravidla pro skupiny čajů jako jsou zelené, bílé, černé nebo bylinné. Kromě vaření čaje ve vodě o správné teplotě hraje důležitou roli také doba luhování. Níže najdete malou nápovědu.
Pokud čaj louhujete déle, než je doporučeno, uvolní se z lístků více tříslovin. U bylinných čajů tomu tak není. U bylinných a ovocných čajů je chuť jednoduše výraznější. Pro ty, kteří hledají přísun kofeinu nebo teinu v v čaji, je dobré si uvědomit, že obsah kofeinu se v něm uvolňuje v prvních 1 až 2 minutách, nebo méně, pokud jsou lístky zlomené, a ne celé. Zvýšení množství lístků v nálevu posílí obsah kofeinu. Pokud necháte lístky louhovat déle, obsah kofeinu se výrazně nezmění, ale výrazně to ovlivní chuť nálevu